ENDÜSTRİYEL BAKIM ve ONARIM DALI

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanımızda “ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM DALI” kapsamında eğitim verilmektedir. Kontenjanımız, 40 öğrencidir. Öğrenciler alanımıza ortaokul diploma puanı en yüksek olan ve tercih sırasında öncelikli olan öğrenciden başlamak üzere yerleştirilmektedir.

Tanımı

Endüstriyel bakım onarım elemanı; elektrik elektronik alanında, fabrika, atölye gibi işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapabilen nitelikli kişidir.

Alanımızın Atölye İmkanları

Alanımızda 4 adet atölye ve laboratuvar bulunmaktadır: “Temel Elektrik ve Kontrol Sistemleri Laboratuvarı”, “Elektrik Makineleri ve Kontrol Sistemleri Laboratuvarı”, “Endüstriyel Kontrol Sistemleri Laboratuvarı”, “Endüstriyel Kontrol ve Arıza Analizi Laboratuvarı”. “Temel Elektrik ve Kontrol Sistemleri Laboratuvarı” içerisinde temel elektrik, kontrol ve tesisat uygulamaları yapılmaktadır. Kumanda, kontrol, pnömatik, pano tesisatı ve montörlüğü uygulamaları “Elektrik Makineleri ve Kontrol Sistemleri Laboratuvarı” bünyesinde yapılmaktadır. PLC, otomasyon, mikro denetleyici kodlama, bilgisayarla devre dizaynı, bilgisayar destekli tasarım uygulamaları “Endüstriyel Kontrol Sistemleri Laboratuvarı” içerisinde gerçekleştirilmektedir. “Endüstriyel Kontrol ve Arıza Analizi Laboratuvarı” bünyesinde ise, elektronik, endüstriyel elektronik, mikro denetleyici uygulamaları, robotik uygulamalar, proje çalışmaları, AR-GE çalışmaları yürütülmektedir.

Staj İmkanları

Öğrencilerimiz 12.sınıfa geldiklerinde, “İşletmelerde Mesleki Eğitim” dersi kapsamında hafta içi 3 gün (Pazartesi, Salı, Çarşamba) başta okulumuzun bulunduğu ve oldukça güçlü sanayi bölgelerine sahip olan TUZLA ilçesinde olmak üzere, İSTANBUL ANADOLU YAKASI içerisinde bulunan ilçelerde ve KOCAELİ ilinin GEBZE ilçesinde son derece kaliteli ve kurumsal firmalarda staj çalışmalarını yapmaktadır.

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Lise düzeyinde meslekî eğitim, “Anadolu Meslek Liselerinde” verilmektedir. Okulumuzda bulunan “Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanımızda” öğrenim gören öğrenciler mezun olduklarında; biyomedikal cihaz teknolojisi, elektrik, elektronik teknolojisi, elektronik haberleşme teknolojisi, mekatronik, kontrol ve otomasyon teknolojisi, elektrikli cihaz teknolojisi bölümlerine TYT PUANI ile yerleşebilmektedir. Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler öğrenim süreleri sonunda Dikey Geçiş Sınavı'na girer. Bu sınavda başarılı olanlar lisans programlarına geçiş yapabilir. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından "lisans öğrenimine hazırlık programı" uygulanır.

Öğrenciler “Elektrik-Elektronik Mühendisliği”, “Elektrik Mühendisliği”, “Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği”, “Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği”, “Biyomedikal Mühendisliği”, “Mekatronik Mühendisliği” bölümlerinde lisans öğrenimi görebilir ve “Mühendis” ünvanı alabilirler.

Görevleri

Endüstriyel bakım  onarım elemanlarının görevlerini;

• İş planı yapmak,

• Arıza tespiti yapmak,

• Elektrikli makine ve cihazlarının arızalarını gidermek,

• Koruyucu (emniyet) tesisatın bakım ve onarımını yapmak,

• Dâhilî ve haricî tesisatın bakım ve onarımını yapmak,

• Makine, ekipman ve tesisat kurmak,

• Makine ve cihazların periyodik-koruyucu bakımını yapmak,

• Elektronik sistemlerin arızasını tespit etmek ve gidermek,

• Elektronik sistemlerin periyodik bakımını yapmak,

• Elektronik cihazları ayarlamak,

• Baskı devre hazırlamak,

• Elektronik sistemi devreye almak için hazırlık yapmak,

• Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmak,

şeklinde sıralayabiliriz.

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Meslek elemanlarının;

• İş ahlâkına sahip,

• Tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getiren,

• El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,

• Sabırlı, dikkatli, tedbirli ve titiz,

• Mekanik konulara karşı ilgili ve yetenekli; alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,

• Başkaları ile iş birliği içinde çalışabilen,

• Bilgisayar, fen bilimleri, matematik, yabancı dille ilgili ve bu alanlarda başarılı,

• Sorumluluk duygusu gelişmiş kişiler olması gerekir.

10-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-202310-04-2023

Yayın: 05.04.2017 - Güncelleme: 01.06.2023 08:28 - Görüntülenme: 2726