T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / TUZLA - Kaşif Kalkavan Çok Programlı Anadolu Lisesi

Mesleki Eğitim Merkezi Programı Kayıt Bilgilendirme

Mesleki Eğitim Merkezi ile ilgili tanıtım mesajı/afişi gördüm, nasıl faydalanabilirim?

Mesleki eğitim merkezleri okula devam zorunluluğu olan ortaöğretim (lise seviyesi) okullardır. Okulumuza hafta içi en az 1 tam gün gelmeniz gerekmektedir.

Liseyi dışarıdan tamamlama durumu yoktur, 9. sınıftan başlayarak 4 yıl okulumuza devam etmeniz gerekir, ek olarak ustalık belgesi olan ortaokul (8 yıllık) mezunları ise yaklaşık 1 yılda lise diploması alabilmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi ile ilgili tanıtım mesajı/afişi gördüm, nasıl faydalanabilirim?


Mesleki eğitim merkezleri okula devam zorunluluğu olan ortaöğretim (lise seviyesi) okullardır. Okulumuza bu yıl için hafta sonu, 2022-2023 Eğitim Öğretim yılında hafta içi en az 1 tam gün gelmeniz gerekmektedir.

Anadolu Meslek Programlarından veya Anadolu Lisesi program türünden Mesleki Eğitim Merkezimize geçiş yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için lütfen okul yönetimi ile irtibata geçiniz.

Liseyi dışarıdan tamamlama durumu yoktur, 9. sınıftan başlayarak 4 yıl okulumuza devam etmeniz gerekir, ek olarak ustalık belgesi olan ortaokul (8 yıllık) mezunları ise yaklaşık 1 yılda lise diploması alabilmektedir.

Okulumuz öğrencilere maaş ödemesi yapmaz, maaşı çalışacağınız işyeri ödeyecektir. Okulumuz işyerlerine teşvik ödemesi yapar.

Okulumuz sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapmaktadır.

Okulumuz sadece ustalık ve usta öğreticilik belgesi olan işletmelerle sözleşme yapmaktadır, farklı yerlerde çalışmanız mümkün değildir. Ustalık ve usta öğretcilik belgesi olmayan işletmeler okulumuza başvurarak şartları sağlamaları halinde sınavlara alınır ve bu belgeler kendilerine verilebilir.

Bu anlatım ön bilgilendirme içindir, okulumuzdan yüzyüze daha detaylı bilgi alabilir veya diğer menüleri inceleyebilirsiniz.

KAYIT İÇİN İSTENEN EVRAKLAR

KAYIT EVRAKLARI OKULUMUZDAN ALINACAKTIR.

  • Tamamı doldurulmuş  (2) adet çıraklık sözleşmesi (okuldan alınacak)
  • Mezun olduğunuz okuldan diploma (tasdikname,öğrenim belgesi) aslı.
  • 1 adet öğrenciye uygun vesikalık fotoğraf
  • 1 adet nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopisi
  • Çalışacağı işletmedeki Ustasının Usta Öğretici Belgesi aslı ve fotokopisi.

 

Kayıt işlemleri nasıl yapılıyor ?

Kayıt için okulumuzdan alınacak çıraklık sözleşmesini ( 2 adet) doldurmanız gerekmektedir. Çıraklık sözleşmesi öğrenci-öğrenci velisi-okul-işletme arasındaki sözleşmeden ibarettir. Okulumuzdan alacağınız sözleşme ile bir işyerine başvurarak kabul edilmeniz halinde sözleşmeyi doldurmanız ve okulumuza getirmeniz gerekmektedir. İşletme bulmak için 2 aylık süreniz vardır. 2 ay içinde bir işletme bulamayanların kaydı silinir ve açık öğretim lisesine yönlendirilriler. İşletme sözleşmesi yapabilmek için veli,öğrenci,usta öğretici,işletme sahibi okula gelerek sözleşme imzalarını okulda atmalıdır. Sadece öğrenci kaydı için velinin ve öğrencinin okula gelmesi yeterlidir.

Kayıt için yaş sınırı var mı ?

8. sınıfı bitiren herkes kayıt olabilir. Üst yaş sınırı yoktur. Okula devam zorunluluğu vardır. 9. sınıflarımızda yaş ortalaması 15-16 civarındadır, yaşınız farketmeksizin her yaştaki öğrenci bu sınıflarda bulunacaktır. Yaşı büyük olanlar için ayrı bir sınıfımız yoktur.

Okulunuzda hangi meslekler var? İstediğim herhangi bir mesleğe kayıt olabilir miyim ?

Okulumuzda tüm meslek alanlarına kayıt yapmanız mümkün değildir. Okulumuzda Anadolu Meslek Programımızda mevcut olan Alan ve Dallar ile Mesleki Eğitim Merkezi Programımıza devam etmekteyiz.

İstediğiniz meslek okulumuzda yoksa yönlendirme yapılarak istediğiniz mesleğin olduğu bir mesleki eğitim merkezine kayıt olmanız sağlanacaktır.

Tüm alan dal listesi için : https://drive.google.com/file/d/13KFNdhLRu8rbUMi09az6xn5BeBHL1074/view?usp=sharing

Çalışacağım İşletmeyi nasıl bulacağım ?

Pandemi (salgın) süreci sebebiyle yönlendirme yapabileceğimiz işletme sayısı kısıtlıdır. Yönlendirdiğimiz işletmelerin sizi kabul etmesi garanti edilmemektedir. Yakın bölgedeki sanayilerden çalışacağınız işletmeleri bulabilirsiniz. 

Okula haftada kaç gün geleceğim ?


Öğrenciler teorik ders görmek üzere öğrenim süresince haftanın bir günü okula gelecek diğer günler (4 gün/32saat) işyerlerinde pratik öğrenim göreceklerdir. Öğrenim süresi hafta bir gün ve tam gün olacak şekildedir.
Kayıt yaptıran çırak öğrenciler öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır (emekliliğe geçmez) ve primleri devletimiz tarafından ödenmektedir. Okulumuz normal eğitim süreci haricinde öğrenciler sömestr ve yaz tatillerinde pratik eğitime devam etmek zorundadır.Yıllık 30 günlük izin hakları vardır. Bu izinler sömestr veya yaz tatili içinde kullanılabilir.
 

Maaşımı kim ödeyecek ve Sigortayı kim yapacak ?

2023 yılı itibari ile çırak öğrenci aylık maaşı 3420,69 TL, kalfa öğrenci maaşı 5701,16 TL dir. Maaşı çalıştığınız işletme öder.

Maaş ödemesi yapılan işletmelere teşvik ödemesi yapılır. Okulumuz tarafından öğrencilere maaş veya herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.

Sigortanız okulumuz tarafından yapılmaktadır (okul sigortası sigorta başlangıcı yada emeklilik yerine geçmez). 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.01.2022 - Güncelleme: 25.11.2023 12:32 - Görüntülenme: 1435
Kaynak: Mesem Programı kayıt
  Beğen | 0  kişi beğendi